Jak ugotować dobry rosół? – domowy przepis

rosół

Rosół to z pewnością jedna z ulubionych zup Polaków. 

Prawie każdy z Nas ma swój sprawdzony przepis i sposób na jego przyrządzenie, ale wciąż pojawiają się pytania — jak ugotować rosół? Oraz ile czasu gotować rosół, by go nie przegotować? 

Sam przepis na rosół nie jest trudny i każdy może go ugotować. Jednak, aby przygotować dobry rosół, należy jednak zadbać o kilka rzeczy. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić rosół, jak u babci oraz jak długo gotować rosół, żeby mięso i inne składniki były smaczne i wyśmienite.

Jakie mięso na rosół?

Wybór dobrego mięsa to podstawa dobrego smaku. Z jakiego mięsa ugotować rosół tak, by był aromatyczny i nie za tłusty? Najczęściej korzysta się z kurczaka i wiele osób nie wie nawet, że można zamienić go na dowolne, ulubione mięso. Bardzo dobrym rosołem jest również ten przyrządzony z kury — ma on bogatszy smak niż z samego kurczaka. 

Dość popularnym zamiennikiem kurczaka jest mięso z kaczki.

Należy jednak pamiętać, by przed gotowaniem obrać całą skórę, gdyż kaczka jest bardzo tłusta i może zaburzyć konsystencję idealnego rosołu (tak samo w przypadku gotowania rosołu z udek z indyka). 

Ciekawym sposobem jest także przygotowanie zupy nie na mięsie ptaka, ale na pozostałych po pieczeniu kościach. 

Użycie wołowiny zapewni zupie bursztynową barwę i w połączeniu z mięsem drobiowym jest uznawana za najlepszą podstawę rosołu. Podobnie wymieszać można cielęcinę, dzięki której danie będzie miało pożądany, delikatny smak. 

Jedyne mięso, którego nie używa się przy gotowaniu rosołu to wieprzowina, ponieważ nie zachowa ona klarowności w trakcie gotowania i nada zupie specyficzny posmak. Dodatkowo rosół powinno się gotować ze świeżego mięsa, a nie rozmrożonego. Inaczej spowoduje ono dodatkowe zmętnienie rosołu.

jak ugotować zupę rosół

Jakie warzywa na rosół?

Kwestia warzyw jest równie ważna, co mięsa. Nie można dodać ich zbyt dużo, bo zdominują smak rosołu. Obowiązkowym elementem jest włoszczyzna. Należy uważać z użyciem marchewki, gdyż jej nadmiar spowoduje, że zupa będzie za słodka. Dodatkowo można skorzystać z nieobranej cebuli, by rosół zyskał piękny kolor. Innym przepisem wartym uwagi jest kremowa botwina, w ile czasu gotować botwinę bez mięsa, a ile jest potrzebne czasu go całkowitego przygotowania botwiny.

Czym przyprawić rosół z kury, z kurczaka?

  • Przyprawy to niewielki, ale niesamowicie ważny element każdej zupy.
  • W wywarze na pewno powinien znaleźć się pieprz w ziarenkach oraz sól.
  • Dodatkowo niewielka ilość ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

W tym miejscu warto wspomnieć, że sól do rosołu powinno dodać się na sam koniec gotowania. W przeciwnym razie woda straci zdolność do przenikania mięsa i nie wniesie ono do zupy tyle, ile powinno.

Jak zrobić rosół?

Jeśli mamy przygotowane i wybrane powyższe składniki, to możemy przystąpić do gotowania. Umyte mięso należy zalać zimną wodą. Następnie wstawić na piec i podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania wody, bo nie pozwoli to wybrać z niej szumowin.

Szumowiny to ścinające się na powierzchni wody białko i nie są niczym złym, ale warto wybrać je łyżką, by rosół pozostał klarowny i estetyczny. Jak długo gotować rosół z kaczki, czy udek to wszystko zależy od rodzaju mięsa. Należy zwracać dużą uwagę by mięso się nie rozgotowało. Następnie zupa musi gotować się bez przykrycia na niewielkim ogniu tak, by zaledwie delikatnie bulgotała.

Jak długo gotować rosół?

Ciężko jest podać dokładny czas gotowania, zważywszy na to, że można rosół gotować na różnych mięsach. Lecz tu dostaniesz odpowiedz przybliżoną ile czasu gotować zupę rosół? Gotując rosół, powinien stać na ogniu 2-3 godziny, by mieć pewność, że będzie gotowa, ale nie przegotowana.

ile czasu gotować rosół

Włoszczyznę i inne warzywa (a także wcześniej wspomnianą sól) należy dodać pod koniec gotowania, ponieważ potrzebuje mniej czasu na kuchence niż mięso.

Kostki rosołowe, czy je dodawać?

Kostki rosołowe nie są wcale konieczne, jeśli rosół będzie odpowiednio przyrządzony i ugotowany. Warto poczekać z ich dodaniem na sam koniec, by przekonać się, czy w ogóle będą potrzebne. To samo dotyczy wszelkich przypraw typu maggi — jeśli zupa będzie wystarczająco słona bez nich, to ich użycie niepotrzebnie zmieni tylko kolor dania.

Rosół w thermomixie- przepis

Urządzenia kuchenne typu thermomix zdominowały rynek i pojawiają się w coraz większej liczbie kuchni. Na szczęście i w ten sposób można przygotować dobry rosół. Wystarczy do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, 1/2 pęczka natki pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę. Polecam przepis w thermomix, jak ugotować krupnik na rosole z wywarem na żeberkach.

Następnie wlać do niego wodę i bez włożonej miarki gotować przez 15 minut w 100 stopniach na obrotach 1. Później zmniejszyć do 90 stopni i gotować w ten sam sposób przez 90 minut. Gotowe!

Stosując się do powyższych rad z pewnością każdemu uda się ugotować naprawdę dobry rosół, może dorównujący jakością nawet najlepszym babcinym przepisom.

rosół jak długo gotować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.