Kto nie próbował barszczu białego? Jak ugotować barszcz biały, by jego aromat i oryginalny smak przenieść do własnej kuchni? Czy warto i jak samodzielnie przygotować zakwas do barszczu? Z tekstu dowiesz się również ile czasu jest potrzebne do ugotowania barszczu oraz jak długo gotować barszcz biały, żeby wyszedł w wyśmienitym smaku i zapachu.
Co to jest biały barszcz?
Barszcz biały to przepyszna zupa, w Polsce tradycyjnie serwowana na wielkanocnym stole. Kojarzy się z obiadami w babci, podawanymi w rodzinnym gronie. Jej skład może się nieco różnić w zależności od regionu, bowiem w niektórych przepisach barszcz biały przygotowywany jest z zakwasu na białej mące. Niektóre zaś do przygotowania tej smacznej potrawy zalecają wywar z wędzonego mięsa z dodatkiem kapusty kiszonej. Najpopularniejszą odmianą jest barszcz przygotowany na kiełbasie białej, z gotowanym jajkiem i ziemniakami lub kromką razowego chleba na zakwasie. Potrawą jaką można zamiennie przygotować do barszczu jest żurek, który również można robić na zakwasie. Jak ugotować żurek i w jakim czasie zrobić żurek, by wszystkie składniki były odpowiednio ugotowane.
Co jest potrzebne do przygotowania barszczu białego?
Jak zrobić barszcz biały? Wbrew pozorom nie jest on trudny w przygotowaniu, jednak wymaga sporo czasu. Aby barszcz biały był najsmaczniejszy, należy przygotować wywar z mięsa: może to być biała kiełbasa, boczek lub inne mięso. Następnie dodaje się warzywa (korzeń pietruszki, por, marchewka, seler, cebula, czosnek) oraz suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy wywar będzie przygotowany, należy go odcedzić. Następnie potem powinno się dodać zakwas (zakupiony w sklepie lub przygotowany własnoręcznie). Na koniec całość zabiela się śmietaną, przyprawia solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem oraz dokłada, ugotowane wcześniej w wywarze, warzywa i mięso. Zupę można podawać dodatkowo z białą kiełbasą, ziemniakami, można dodać gotowane połówki jajek oraz chrzan.
Niektóre osoby nie chcą kupować gotowego zakwasu i chciałyby mieć wpływ od początku do końca na bazowe składniki używane do przygotowania barszczu białego. Przygotowanie w domu zakwasu jest więc świetnym pomysłem. Inne pomysły na obiad to jak zrobić rosół z kury, z wołowiny lub udek indyka na domowym stole. Jakie warzywa są potrzebne do przygotowania rosołu oraz jak długo gotować rosół, by go nie przegotować.
Przepis na zakwas do samodzielnego przygotowania
Składniki:
- 500 ml przegotowanej wody
- 5 dużych łyżek pszennej mąki
- 2-3 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka majeranku

Jak wykonać zakwas do barszczu?
Do dużego słoika wlewa się letnią przegotowaną wodę, dodaje mąkę i przyprawy. Wszystko razem miesza, a słoik następnie przykrywa gazą. Odstawia się w zacienione miejsce. Należy całość mieszać 1-2 razy dziennie. Po tygodniu zakwas będzie gotowy do wykorzystania w zupie. Jeżeli zakwas będzie stał dłużej (i będzie mieszany) to z czasem nabierze większej kwasowości.
Jak długo gotować barszcz?
Ile czasu gotować barszcz? Odpowiedź nie jest oczywista, gdyż barszcz biały gotuje się etapami. Najpierw przez około 30 minut należy gotować wywar mięsny. Po tym czasie dodaje się warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie i całość gotuje na małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodaje się mięso (z reguły białą kiełbasę) i jeszcze gotuje wolno przez 20-30 minut. Tyle czasu się właśnie gotuje barszcz, a następną czynnością jest wlanie zakwasu i dodanie pozostałe przyprawy, całość ponownie zagotowuje się. Jak długo gotować barszcz biały, a barszcz ukraiński, to kolejna kwestia przygotowania zup z różnych przepisów. Odcedza się wszystko, a wywar ponownie ląduje na palniku. Wtedy pozostaje dodanie śmietany, ugotowanych w wywarze mięs i warzyw i zagotowanie całości. Po tylu operacjach barszcz biały będzie gotowy i pyszny.
Czy warto jeść barszcz biały?
Oprócz tego, że jest przepyszny, działa również korzystnie na organizm ludzki. Stymuluje pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza z toksyn, pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Smak idealnej zupy, bez względu na różnice w dostępnych przepisach, zawsze będzie przywodził na myśl dzieciństwo i świąteczne chwile. Warto więc, aby nie był jedynie świątecznym przysmakiem, a stał się lubianą, często przyrządzaną w domu, potrawą.
Barszcz biały z torebki na szybko
Możesz zrobić pyszny, obfity Barszcz Biały w torebce. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i chcą zrobić coś szybkiego i łatwego. Wystarczy wsypać zawartość opakowania do rondelka z wodą, zagotować i mieszać. Po doprowadzeniu do wrzenia danie będzie gotowe. Możesz dodać ziemniaki i kiełbaskę, a także przyprawić pieprzem, majerankiem i chrzanem.
Barszcz biały w „Thermomix”
Thermomix to urządzenie do szybkiego gotowania. Jak ugotować barszcz? W „Thermomix” gotuj barszcz przez 20 minut w temperaturze 100 ° C z mieszaniem. Woda wlej do naczynia i doprowadź do wrzenia. Następnie rozpuść w nim cukier. Teraz dodaj śmietanę, olej i sól. Odpowiadając ile czasu gotuje się barszcz biały w thermomix? Gotuj 2-3 minuty na dużym ogniu (z mieszaniem).