Botwinka — co to takiego i jak ugotować

botwina- ile czasu gotować

W okresie letnim przychodzi czas na sezonowe warzywa i potrawy z nimi w roli głównej. Szczególną popularnością cieszy się botwinka, która ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za cenne właściwości zdrowotne. Jeżeli ktoś jeszcze o niej nie słyszał, to warto dowiedzieć się, czym jest i jak ją można spożytkować.

Sezonowe warzywa i owoce są uwielbiane i wyczekiwane z utęsknieniem przez cały rok. Nic w tym dziwnego, w końcu to właśnie one mają najwięcej witamin i zachwycają kubki smakowe swym niepowtarzalnym smakiem. Wśród nich znajduje się również botwinka, którą można spotkać już w kwietniu a której zbiory mogą potrwać nawet do lipca. Można przyrządzić z niej wiele dań — zwłaszcza zupa z botwinki jest uwielbiana przez małych i dużych. Zupą jeszcze częściej przygotowywaną jest żurek na bulionie z białą kiełbasą na zakwasie żytnim. Jak ugotować pyszny żurek do obiadu lub na śniadanie Wielkanocne. Poniżej dowiesz się jak zrobić botwinę oraz ile czasu jest potrzebne do ugotowania młodych buraków ćwikłowych na botwinę?

Jak ugotować zupę z botwiny na mięsie?

Botwiną nazywamy młode buraki ćwikłowe wraz z liśćmi i łodygami, które można jeść w sałatkach, zupach lub jako popularny chłodnik. Te młode rośliny cechują się niską kalorycznością, dzięki czemu nie trzeba się martwić o dietę. Ponadto dobrze wpływają na układ pokarmowy, regulując jego pracę, a także na poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo w korzystny sposób działają na wątrobę dzięki działaniu odtruwającemu. Najczęściej wykorzystywana jest do zup i sosów. Doskonale smakuje również na świeżo. Ze względu na swoje właściwości i smak warto wiedzieć, jak ugotować botwinkę, aby wydobyć pełnię jej smaku i aromatu.

Jak długo gotować botwinkę?

Ile czasu gotować botwinę, żeby jej smak był pyszny, aż chęć będzie na więcej. Ugotowanie botwinki jest niezwykle proste i szybkie. Ponieważ jest to młode warzywo, wymaga krótkiego czasu gotowania. Zatem jak długo gotować botwinkę, aby nie straciła swoich właściwości odżywczych? I ile czasu jest potrzebne do ugotowania korzenia na botwinę? Przede wszystkim warto pamiętać, że korzeń wymaga dłuższego czasu gotowania — około 20 minut, podczas gdy liście i łodygi dodaje się 5 minut przed zakończeniem gotowania. To jak zrobić zupę z botwiny uzależnione jest od indywidualnych preferencji. Jedni dodają do niej ziemniaki i włoszczyznę bez dodatku mięsa. Inni preferują mięsny wywar, którego czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa.

Ile czasu gotować botwinę bez mięsa?

Jak długo gotować botwinę do całkowitego przygotowania potrawy? W przypadku bez mięsnej wersji wystarczy zalać włoszczyznę z ziemniakami i korzenie buraków około 2 litrami zimnej wody i gotować przez jakieś 20-30 minut. Po tym czasie należy dodać koperek, liście i łodygi botwiny, a także z 3 łyżki soku z cytryny. Do smaku można dodać pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, a także płaską łyżeczkę cukru. Następnie gotować przez 5 minut i gotowe. Na zakończenie dobrze jest dodać łyżkę kwaśnej śmietany w celu wzbogacenia smaku.

jak ugotować botwinkę

Jak zrobić botwinę na mięsie?

Pragnąc ugotować zupę botwinę na mięsie, należy wcześniej przygotować wybrane mięso i je oczyścić. jak zrobić botwinę na mięsie z kurczaka lub mięsa wieprzowego bez kości? Do garnka wkładamy mięso i zalewamy zimną wodą, aż całe będzie przykryte. Następnie czekamy, aż się zagotuje. Przed wrzuceniem warzyw należy zebrać powstałą szumowinę. Po skończeniu dodaje się obraną i pokrojoną włoszczyznę, korzenie buraków i ziemniaki. To ile czasu gotować botwinę jest uzależnione od rodzaju mięsa. Zazwyczaj wystarczy 30 minut potem dodać 3 łyżki soku z cytryny. W przepisie na zrobienie botwiny dodaje się także łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, płaską łyżeczkę cukru, koperek i liście wraz z łodygami. Gotować jeszcze przez 5 minut i na zakończenie dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Jak ugotować botwinę z Thermomix?

Gotowanie botwinki w Thermomix jest niezwykle proste. Wystarczy włożyć do naczynia miksującego włoszczyznę i korzenie buraków i siekać przez jakieś 30 sek. Następnie dodać ziemniaki i wodę, a także przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem tak jak powyżej i gotować przez 20 minut w temperaturze 90 stopni. Po tym czasie dodać koperek i liście buraków i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać łyżkę kwaśnej śmietany i gotowe. 

jaka kasza do krupnika
Jaką wybrać kaszę do przygotowania zupy krupnik?

Botwinka przepis na pyszne danie

Botwinka jest lubiona i ceniona od dawna. Przepis na botwinkę, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a prostota wykonania i pyszny smak zachęcają do spróbowania chociaż raz. Niezależnie od tego, czy się preferuje ją w postaci zupy z ziemniakami, czy też w wersji mięsnej jej zdrowotne właściwości zawsze są takie same. Ponadto warto ją również spróbować w wersji sałatkowej lub dodaną do chłodnika doskonale orzeźwiającego w letnie gorące dni. Ze względu na swój smak zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Dlatego jest świetnym pomysłem na danie dla całej rodziny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.