Krupnik, tradycyjna zupa. Gości w wielu polskich domach. Znana każdemu już od dzieciństwa. Można ją uwielbiać albo nie. Fakt jest taki, że każdy ma swoje zdanie na temat krupniku. Jak to już bywa przy tak starych i tradycyjnych daniach. Przepisów na krupnik jest wiele. Można pokusić się o stwierdzenie, że każdy ma swój ulubiony.
Na sam krupnik składają się trzy rzeczy. Wywar, warzywa i oczywiście kasza. To jaką kaszę wybrać na krupnik znajdziesz w następnych akapitach. Prosta, tania w przygotowaniu zupa. Jednocześnie jest bardzo treściwym daniem, które możemy dowolne urozmaicać. Właśnie te elementy składają się na popularność tej tradycyjnej polskiej zupy. Cały przepis na krupnik i porady dotyczące ile czasu gotować zupę, żeby jej smak był dla całej rodziny znakomity. Oraz jakie składniki są potrzebne do przygotowania krupniku na rosole.
Jaka kasza do krupnika?
Jednym z pomysłów na nowy, może nawet nieoczekiwany smak tak dobrze znanego nam krupniku jest wybór kaszy. Jaką kasza do krupniku? Czy istnieją jakieś określone zasady. A może dowolna kasza będzie odpowiednia. Zacznijmy od początku. Najpopularniejszą kaszą w krupniku jest kasza jęczmienna. Nazywana niegdyś krupą. Od niej właśnie gęsta i pożywna zupa wzięła swoją nazwę. Okazuje się jednak, że krupnik można przyrządzić w wersji z innymi kaszami.
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Do grona kasz jęczmiennych należy drobna kasza perłowa, kasza jęczmienna łamana i najgrubsza kasza pęczak. Wyrabiana z jęczmienia, jest bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu działa dobrze na nasze jelita. Ma w sobie dużo witamin i minerałów. Nie dziwi więc nikogo, że to właśnie ona widnieje w tradycyjnych przepisach na krupnik. Nie nadaje się jednak dla osób nietolerujących glutenu. Jak widać klasyczny krupnik z kaszy jęczmiennej, nie jest zdrowy dla każdego, więc musiał doczekać się swoich bezglutenowych alternatyw.
Krupnik z kaszy gryczanej
Możemy dostać ją w wersji prażonej lub białej nieprażonej. Zawiera dużo białka. Obniża ciśnienie krwi i działa dobrze na krążenie. Oprócz tego jest bogatym źródłem substancji odżywczych w tym kwasu foliowego i żelaza. Kasza gryczana z uwagi na brak glutenu jest częstym zamiennikiem kaszy jęczmiennej w krupniku. To właśnie krupnik z kaszy gryczanej jest najpopularniejszą alternatywą tradycyjnego krupniku.


Krupnik z kaszy jaglanej
Powstaje z prosa. Jaglanka jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu. Ma w sobie bogactwo witamin z grupy B, dużo białka i mało skrobi. Kasza jaglana w krupniku to ciekawa alternatywa, którą przetestował już niejeden kucharz.
Krupnik z kaszy jaglanej będzie smaczniejszy, gdy wcześniej prze płuczemy kaszę gorącą wodą lub lekko prażymy ją na suchej patelni. Tym sposobem wyeliminujemy możliwą gorycz kaszy.
Ile kaszy do krupniku?
Przyrządzamy krupnik mamy już wywar, warzywa i dodatki. Pozostaje tylko odwieczne pytanie ile kaszy do krupniku mam dodać. Odpowiedź nie jest prosta. Musimy tutaj bazować najmocniej na własnych upodobaniach. Niektórzy wolą krupnik o konsystencji klasycznej zupy. Innym zaś odpowiada, gdy jest gęsty i treściwy.
Jak dużo kaszy do krupniku przy podstawowych zasadach które istnieją. Lepiej na początek dodać mniej kaszy, a z czasem dodawać jej coraz więcej. Więc ile tak najlepiej dodać kaszy do krupniku? Kasze pęcznieją przy gotowaniu. Zawsze później można jej dodać albo następnym razem wsypać więcej. Gdy okaże się, że kasza wchłonęła cały płyn, to już nie będzie krupnik. Najczęściej spotykaną proporcją jest ok. 80 do 100 gram kaszy na 2 litry wody.
Jak ugotować kaszę do zupy?
Gdy mamy już odpowiadającą nam proporcje kaszy do płynu. Pozostaje tylko ugotowanie kaszy. Polecam jednak najpierw przepłukać ją zimną wodą kilka razy. Ile czasu gotować kaszę? W zależności od wybranego rodzaju mamy inny czas gotowania. Na opakowaniu widnieje czas gotowania zalecany przez danego producenta.
Jak długo gotować kaszę na krupnik?
Kaszę możemy ugotować w oddzielnym garnku bądź już w samej zupie. Jeśli zdecydujemy się przyrządzić ją oddzielnie, mamy większą kontrolę nad gęstością krupniku. W tej sytuacji każdy dodaje sobie odpowiednią dla niego ilość do talerza. Jeżeli kupujemy kaszę w torebkach to ile czasu gotować różnego rodzaju kasze? Takie informacje przeważnie znajdują się na opakowaniu, dlatego dobrze jest zwracać uwagę na recepturę podaną przez producenta.

Ile czasu gotować krupnik?
Prawdziwy krupnik powinien jednak gotować się wraz z kaszą. Ma wtedy bogatszy smak. Wywar musi być oczywiście zrobiony wcześniej. Czas jego gotowania głównie zależy od tego, czy jest na mięsie, czy nie. Kolejność jest następująca mięso i warzywa na wywar przyrządzamy najpierw.
Jak długo gotować zupę krupnik na żeberkach? Kasze, które gotują się ok. 15 minut, wrzucamy wraz z ziemniakami. Inne dodajemy nieco później. Stopień rozgotowania kaszy należy do naszych własnych preferencji.

Jak ugotować kaszę w Thermomix?
Kaszę możemy również ugotować w urządzeniu Thermomix. Gotowanie kaszy w Thermomixie jest łatwe i szybkie. Jest też super zdrowe i bardzo pożywne, więc jeśli nie jesteś fanem krupniku lub innych podobnych dań, to może to zmieni Twoje zdanie.
Umieść wszystkie składniki w misce lub dzbanku i dobrze wymieszaj, aż wszystko zostanie wymieszane. Załóż pokrywę i naciśnij „pulse” dwa razy, aby dobrze wymieszać. Następnie naciśnij „gotuj” przez 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza, mieszając raz w tym czasie.