Sos pieczarkowy to doskonała propozycja dla miłośników grzybów i aromatycznych smaków. Może on być podawany jako dodatek do mięsa, ziemniaków, makaronu czy innych potraw, takich jak kluski na parze z sosem pieczarkowym Thermomix. Jak zrobić rewelacyjne pulpety w sosie pieczarkowym Thermomix? Ile czasu potrzebujesz, aby polędwiczki w sosie pieczarkowym Thermomix były gotowe do podania?
Jak zrobić sos pieczarkowy Thermomix?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos pieczarkowy Thermomix, aby zachwycił domowników nietuzinkowym smakiem, to przedstawiamy szybki przepis na ten dodatek do różnorodnych dań.
W pierwszej kolejności przygotuj potrzebne składniki do sosu pieczarkowego:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 50 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku, (kiedy solić pieczarki podczas smażenia)
- natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie sosu pieczarkowego- Przepis
Ile czasu zajmie wykonanie receptury na sos pieczarkowy Thermomix? Około 25 minut. Umieść cebulę i czosnek w misie Thermomix i posiekaj na drobno, używając funkcji mieszania, na prędkości 5 przez około 5 sekund. Dodaj masło i pieczarki i gotuj Varoma z prędkością 1, przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Dołóż mąkę do miski i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dorzuć bulion i śmietanę kremówkę do miski i zmień funkcję Varoma na prędkość 2 i czas 10 minut, do zgęstnienia sosu. Dopraw sos pieczarkowy solą i pieprzem do smaku oraz dodaj jeśli chcesz, posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Ten smakowity dodatek możesz wykorzystać, aby przygotować pulpety w sosie pieczarkowym Thermomix lub też kluski na parze z sosem pieczarkowym Thermomix – dania te zachwycą każdego i mogą zostać podane zarówno, na wystawny obiad, jak i kolację. Polecam lekkie danie na obiad zupa jarzynowa w urządzeniu Thermomix.
Szybki przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym Thermomix
Oto szybki przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym w Thermomixie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Będziesz potrzebował:
- 500 g polędwiczek wieprzowych,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz do smaku,
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Przypraw solą i pieprzem. Włóż masło, posiekaną cebulę i czosnek do misy Thermomix. Zeszklij przez 3 minuty na 100 stopniach oraz prędkości 1. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez 5 minut na 100 stopniach, prędkość 1, następnie dołóż polędwiczki i smaż w tym samym programie przez 10 minut. Kolejno wlej śmietankę i gotuj przez 5 minut w tym samym trybie. Podawaj wyśmienite polędwiczki w sosie pieczarkowym Thermomix z posiekaną natką pietruszki.