Nie każdemu jest po drodze z gotowaniem, ale warto zawsze mieć w zanadrzu jakieś popisowe danie, którym można zaskoczyć najbliższych. Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków. Serwowane jest nie tylko w okresie Świąt Wielkiej nocy, ale gości w menu prawie każdej restauracji. Jak zrobić żurek z butelki? Oraz jak ugotować żurek z ziemniakami i z białą kiełbasą? Głównie robi się go na dobrym zakwasie, ale można zrobić również wersję bez zakwasu. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę oraz dowiesz się jak długo gotować żurek oraz jakie składniki są potrzebne do ugotowania żurku.
Jak ugotować żurek – popularna zupa
Zanim jednak przepis, to kilka słów o historii tej potrawy, uwielbianej przez Polaków i cenionej przed wielu zagranicznych przyjezdnych. Sam żurek wywodzi się z kuchni śląskiej, a jego niemiecka nazwa w tłumaczeniu oznacza kwaśny, ukwaszony. Przyjmuje się, że to danie zaczęło się pojawiać na stołach ok. XV wieku. W różnych regionach Polski, składniki samego dania nieco się różnią. Głównie chodzi tu o rodzaj mięsa, który jest wykorzystywany do przygotowania bulionu. Faktem z pewnością jest, że jest to żurek nazywany zupą, która pojawia się na stołach o wiele częściej, niż tylko od święta. Mało kto wie, że kiedy to wlanie żur był zupą, którą jedzono głównie w czasie wielkiego postu. Oczywiście był on wtedy pozbawiony mięsnych dodatków. Jego spożycie w jako potrawę na śniadaniu Wielkanocnym uznawano za symbol zakończenia postu i zmartwychwstanie Jezusa. inna popularną zupą w Polsce jest rosół na mięsie z kury lub z kurczaka. Ile jest potrzebne czasu do ugotowania rosołu znajdziesz na naszej stronie https://restauracjakendo.pl/jak-ugotowac-dobry-rosol-domowy-przepis/, z artykułu również dowiesz się jak przygotować rosół w urządzeniu thermomix.
Gotowanie zupy żurek?
Od wielu lat żurek można ugotować w podobnym czasie, około 40 minut. Ile czasu gotować żurek w kuchni to wszystko zależy od temperatury ognia. Optymalnie powinien być w średnio rozgrzany palnik żeby wszystkie składniki w zupie żurek ugotowały się na smaczny obiad. Obecnie żurek nadal pojawia się jako zupa podczas świątecznego obiadu i jest jednym z dań, które od razu kojarzy się ze świętami.
Jak zrobić żurek?
W zależności od regionu Polski, ale też własnych upodobań są różne przepisy, które różnią się między sobą składnikami, proporcjami i dodatkami. Najczęściej z żur jest podawany z jajkiem i z białą kiełbasą. Ale często można także spotkać wersję tej zupy z ziemniakami.
Jak ugotować żurek?
Zacznijmy od przydatnych składników:
- Litr bulionu
- 250 ml zakwasu żytniego
- 2 białe kiełbasy (przepis na ugotowaniu barszczu białego do którego również można dodać białą kiełbasę)
- 100 g boczku
- Cebula
- 1 łyżeczka chrzanu
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 30%
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przepis- jak zrobić żurek:
Jak zrobić bulion na żurek? Bulion można przyrządzić wedle upodobań — może być warzywny, może być na mięsie, najlepiej wołowym. Najlepszy żurek wyjdzie oczywiście z zakwasu własnej produkcji, jeśli jednak nie posiadasz takiego, warto się zorientować, czy ktoś z bliskich, czy sąsiedztwa nie robi takiego zakwasu. Smak i kwaśny posmak tej potrawy to zasługa właśnie tego składnika.
Najpierw należy podgrzać bulion. Na patelni w tym czasie można podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, trzeba dodać pokrojoną cebulę. Dodaj soli i pieprzu wedle uznania. Kiedy cebula się podsmaży, dodajemy zawartość patelni do gotującego się bulionu i do tego dodajemy białą kiełbasę w całości. Teraz należy gotować to przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas. Nie dodawaj od razu całości, od tego ile go dodasz, będzie zależała intensywność potrawy. Teraz dodajemy rozgnieciony czosnek i chrzan. Na koniec zostaje jeszcze dodanie śmietany, ale pamiętaj o dodaniu jej po zdjęciu z kuchenki. Kiełbaskę można wyjąć i pokroić albo podawać w całości.
Ile czasu gotować żurek?
W zależności od preferencji można zrobić także wersję z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, lub podawać z jajkiem, które wcześniej zostało ugotowane. Ile czasu gotować żurek? Łącznie ok. 40-50 minut. Jak długo gotować składniki na żurek? Wszystkie składniki powinny być ugotowane w podanym czasie, jeżeli jednak tak się nie stało. To najprawdopodobniej składniki zostały za grubo pokrojone lub zbyt małym ogniu zupa została nastawiona.
Inna opcja — żurek z butelki Termomix
Oczywiście najlepiej byłoby gotować żurek na domowym zakwasie. Ale to już trochę wyższy poziom wtajemniczenia, dlatego można spokojnie wykorzystać do tego żurek z butelki. Taki zakwas jest bardzo popularny i wiele osób wykorzystuje do podczas robienia tej potrawy. Można ułatwić sobie to zadanie jeszcze bardziej, a każdy, kto posiada Termomix wie, jak proste jest przygotowywanie w nim potraw. Z powodzeniem z wykorzystaniem tego urządzenia powstanie dobra i smaczna zupa.
Jakie składniki można dodać do żurku?
Są także przepisy, w których dodaje się jeszcze inne pokrojone warzywa jak np. Marchewkę. Każdy z pewnością ma jakieś swoje preferencje i warto wypróbować kilka wariantów, zanim znajdzie się tej najlepszy ze wszystkich. Ta zupa z wielowiekową tradycją na przestrzeni lat nieco się zmieniała, jednak nie da się ukryć, że to jedno z naszych najbardziej charakterystycznych dań.