Hummus to podstawa kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Co roku powstają nowe restauracje, w których hummus z różnorodnymi dodatkami gra pierwsze skrzypce. Nie ma również sklepu spożywczego, w którym nie znalazłby się choć jeden gotowy hummus. To uniwersalna pasta, którą można jeść samodzielnie, jako dodatek do pieczywa lub do warzyw (świeżych oraz np. grillowanych).
Bazą hummusu jest ciecierzyca z dodatkiem oliwy oraz pasty sezamowej. Nietypowy smak pasta ta zawdzięcza dodatkowi w postaci czosnku. Gotowce są całkiem dobrą alternatywą dla zabieganych osób, jednak najlepiej smakuje hummus przygotowany w domowych warunkach. Postawą jak odpowiednie ugotowanie ciecierzycy bez moczenia.
Jak ugotować ciecierzycę?
Przy przygotowywaniu hummusu można iść na skróty. Bez moczenia ciecierzycy, bez długiego gotowania, można po prostu wybrać zamiennik z puszki lub słoika. Jednak warto spróbować wykonać pastę bez gotowych produktów. Jak ugotować ciecierzycę na hummus i jak go przygotować? Przepis na domowy hummus jest bardzo łatwy i nie wymaga dużo zaangażowania. Do garnka wsyp wybraną ilość ciecierzycy, a następnie zalej ją trzykrotnie większą ilością wody. Ile czasu gotować ciecierzycę? W takiej proporcji gotuj całość ok. półtorej godziny (1 h 30 minut) w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie ciecierzyca powinna być miękka i gotowa do dalszej obróbki. Jak widzisz, proces nie jest wcale długi ani skomplikowany. Czas gotowania znacząco różni się od gotowania botwiny, jak ciekawi cię jak długo gotować botwinę, aby wydobyć pełny smak i aromat to zapraszam.
Jak ugotować ciecierzycę bez namaczania?
Namaczanie ciecierzycy jest dosyć czasochłonne. Najczęściej zostawia się ją na całą noc w wodzie, by później można było gotować krócej i równomiernie. Czy można przyspieszyć ten proces, rezygnując z nocnego namaczania? Jak najbardziej. Kluczem do sukcesu i odpowiedzią na pytanie, jak ugotować ciecierzycę bez namaczania, jest wrzątek. Wystarczy wsypać ciecierzycę do gotującej się wody i gotować do osiągnięcia zamierzonej miękkości.
Z tak przygotowanej ciecierzycy można zrobić oczywiście pyszny hummus, ale nie tylko. Ugotowana ciecierzyca to doskonała baza do wszelkiego rodzaju falafeli, roślinnych burgerów, klopsików, past, pasztetów, a nawet deserów – ciecierzycowy krem czekoladowy to prawdziwy hit w jadłospisach wielu wegan. Jak zrobić ciecierzycę bez namaczania? Najlepszym sposobem na szybkie ugotowanie cieciorki bez moczenia jest użycie robota kuchennego thermomix. Wystarczy ustawić odpowiedni program i zająć się innymi obowiązkami, podczas gdy danie będzie przygotowywało się na parze bez Twojego udziału. Z następnego przepisu dowiesz się ile czasu gotować barszcz biały jak u babci.
Ile czasu gotować ciecierzycę?
Jeśli masz czas, zacznij „gotowanie” ciecierzycy dzień wcześniej. Na noc namocz cieciorkę w wodzie. Rano ją dokładnie wypłucz, a następnie przystąp do gotowania. Jak długo gotować ciecierzycę wcześniej namoczoną? Optymalny czas to półtorej godziny. Zawsze warto jednak mieć „na oku” garnek z potrawą, by ocenić, czy podany w przepisie czas jest wystarczający.
Przepis na domowy hummus
Hummus to niezastąpione źródło wielu witamin. Świetnie sprawdza się jako zamiennik masła, pasztetów i dodatków do wielu dań. Może być przystawką, jak i bazą dania głównego. Nie ma przeciwwskazań, aby jeść go codziennie. Króluje w kuchni egipskiej, libańskiej, czy tureckiej. Do przygotowania domowego hummusu potrzebujesz ugotowanej ciecierzycy, pasty tahini (najlepiej tylko sezamowej), oliwy z oliwek oraz kilku przypraw, m.in. pieprzu, soli oraz suszonego i świeżego czosnku. Jak zrobić hummus? Nie ma w tym nic trudnego, ale przyda się dobry blender. Wystarczy wszystkie wymienione składniki zblendować na gładką masę. Tak, tylko tyle! Do podania przyda się świeża kolendra lub natka pietruszki, ale nie jest to konieczne.