Jak ugotować dobry krupnik?

jak zrobić krupnik

Krupnik to dla wielu smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Jest to posiłek sycący i gęsty. Dobrze przyrządzony będzie chętnie jedzony zarówno przez młodszych, jak i przez tych trochę starszych smakoszy. Krupnik to zupa, którą znają wszyscy, a mało kto wie, że jest jedną z najstarszych zup polskich, spożywaną już na biesiadach dawnej szlachty. Z czasem zagościła w ogólnej kulinarnej świadomości Polaków i stała się jedną z najpopularniejszych i najczęściej gotowanych zup. Pewnie z tej tradycji wywodzi się różnorodność przepisów i sposobów gotowania krupniku. Ale zacznijmy od początku i przeanalizujmy jak zrobić naprawdę dobry krupnik. Ile czasu jest potrzebne do przygotowania i ugotowania zupy? Jak długo gotować krupnik z ryżem by był smaczny?

Jak ugotować krupnik?

Na pewno potrzebny nam będzie wywar, najlepiej mięsny. Jeśli mamy pozostałość z rosołu, na przykład z poprzedniego dnia, to jak najbardziej wykorzystajmy ten fakt i zróbmy krupnik na rosole. Jeżeli nie możemy ugotować wywar na krupnik to jest inna możliwość? Nie możność zrobienia wywar na żeberkach, golonce albo schabie wieprzowym. Doskonały będzie również krupnik na żołądkach. Mogą to być na przykład żołądki z kurczaka. Mięso zagotowujemy i przyprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.

Kiedy dysponujemy już bazą do krupniku to jak ugotować krupnik będzie bardzo proste, dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę ziemniaki (ziemniaki można ugotować w zupie lub osobno i nałożyć na talerz przed zalaniem ich krupnikiem), można dorzucić również suszone grzyby.

Jaką kaszę wybrać do krupniku?

Podając przepis na krupnik, nie można zapomnieć też o podstawowym składniku – kaszy. Najbardziej popularne przepisy na krupnik podają kaszę jęczmienną, perłową. Tej kaszy przede wszystkim używały dawniej gospodynie w tradycyjnych przepisach. Jednak co dom, to smak i nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego, najbardziej lubianego przez nas rodzaju kaszy. Więcej o wyborze kaszy do krupniku oraz ile dodać kaszy na dwa litry wody https://restauracjakendo.pl/jaka-kasze-wybrac-do-krupniku/. Może to być na przykład kasza gryczana niepalona lub łamana, jaglana, komosa albo owsiana.

Kiedy w wywarze pływają już wszystkie składniki, dochodzimy do kolejnego pytania.

Jak długo gotować krupnik?

Odpowiadając na pytanie ile czasu gotować krupnik, trzeba wziąć pod uwagę czas przygotowania poszczególnych składników. Trzeba w końcu pokroić warzywa i naszykować mięso. Czas przygotowania składników to około 30 minut. A ile czasu gotować krupnik by był idealny i smaczny? Nie zapominajmy że do tego czasu należy doliczyć potrzebny czas na ugotowanie krupniku, czyli około 1 godzina 30 minut. Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki są już miękkie, zupę serwujemy, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu i posypaną natką pietruszki.

krupnik ile czasu gotować

A może krupnik z ryżem?

Jeśli komuś krupnik kojarzy się przede wszystkim z kaszą jako głównym składnikiem, to być może zdziwi go fakt, że można ugotować również krupnik z ryżem. Ta wersja również ma swoich zwolenników, jest sycąca i smaczna. W tej wersji przepisu na krupnik możemy użyć ryżu zarówno białego, jak i pełnoziarnistego, sprawdzi się też ten do risotto. Oczywiście ryż dodajemy do już gotującego się wywaru i gotujemy go aż do osiągnięcia miękkości.

rosół
Jak długo gotować rosół?

Krupnik w urządzeniu Thermomix

Wiemy już , że w zależności od przepisu, można w przygotowaniu krupniku zastosować różne składniki. Okazuje się jednak, że dzięki nowoczesnym technologiom, różny może być także sposób na jego ugotowanie. Thermomix umożliwia nam połączenie jednej z najbardziej z tradycyjnych polskich zup z nowoczesnym sposobem gotowania. Aplikacja połączona z tym urządzeniem, po wpisaniu frazy “krupnik”, odsyła nas do ciekawych przepisów, które pozwolą w różny sposób zinterpretować tę z pozoru doskonale znaną wszystkim zupę. W przepisie na krupnik zostaniemy pokierowani krok po kroku jak zrobić i jak długo gotować krupnik. Znajdziemy tu zarówno przepis na tradycyjny krupnik, krupnik z grzybami czy krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną, jak i na przykład na krupnik szwajcarski czy krupnik wegetariański z kaszą jaglaną. Są także przepisy umożliwiające niejako przy okazji robienia krupniku zrobić również drugie danie z indykiem i warzywami na Varomie. Z urządzeniem Thermomix zapewne zaoszczędzimy czas na gotowanie.

Jak widać, ta z pozoru prosta zupa daje nam duże pole do popisu i do puszczenia wodzy swojej kulinarnej wyobraźni. Krupnik na rosole, na żołądkach, krupnik z ryżem to ledwie tylko niektóre z wersji na przyrządzenie tej zupy. Niezależnie jaka jest naszą ulubioną, jedno jest pewne — każda to przepis na sukces w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.