Dieta bezglutenowa – największe mity

Dieta bezglutenowa

W opinii dietetyków klinicznych wokół diety bez glutenu narosło na przestrzeni ostatnich lat wiele mitów. Część osób wierzy, że dieta bezglutenowa odchudza, a produkty bezglutenowe są niesmaczne, drogie oraz niezdrowe. Warto rozprawić się z najpopularniejszymi mitami, jakie krążą wokół tematu diety bez glutenu.

Dieta bezglutenowa odchudza – mit

Niektóre osoby, które nie mają wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania, sądzą, że dieta bezglutenowa to doskonały sposób walki z nadprogramowymi kilogramami. Jest to mit. Dieta bez glutenu nie jest dietą odchudzającą. By schudnąć, trzeba utrzymać deficyt kaloryczny, to czy dana osoba zje produkt bez glutenu, czy z glutenem w składzie nie ma tu nic do rzeczy. Tak więc, nie rodzaj spożywanych pokarmów a ujemny bilans kaloryczny w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną jest najlepszą metodą na pozbycie się nadwagi lub otyłości. Oczywiście warto przed rozpoczęciem odchudzania skonsultować się z lekarzem, który będzie monitorował stan zdrowia w trakcie tego procesu.

Produkty bez glutenu są drogie i trudno dostępne – mit

Kiedyś produkty spożywcze bez glutenu były znacznie droższe, ale nie dziś. Obecnie, gdy dieta bez glutenowa stała się tak powszechna, tak często diagnozuje się osoby np. z celiakią, wiele cen produktów bezglutenowych zrównało się z cenami „zwykłych” produktów, bez charakterystycznego symbolu przekreślonego kłosa na opakowaniu. Gdzie kupić produkty bez glutenu? Szeroki wybór produktów bezglutenowych oferują zarówno sklepy stacjonarne ze zdrową żywnością, jak i te internetowe. Osoby na diecie eliminacyjnej mogą odwiedzić np. ten sklep bezglutenowy: https://organic24.pl/category/produkty-dietetyczne-dieta-bezglutenowa

Dieta bez glutenu szkodzi zdrowiu – mit

Nie jest to prawdą. Prawidłowo opracowana dieta bezglutenowa nie wpływa negatywnie na stan zdrowia. Jest wręcz przeciwnie, dieta eliminacyjna może znacznie poprawić stan zdrowia i jakość życia osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Zresztą wiele produktów naturalnie nie zawiera glutenu, jak np.różne  warzywa i owoce, które są uznawane za bardzo zdrowe i potrzebne w codziennej diecie dzieci, jak i dorosłych. Dlatego w przypadku wystąpienia uciążliwych objawów, które mogą świadczyć o tym, że gluten nam szkodzi, warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym lub alergologiem. Specjalista zleci odpowiednie badania, które umożliwią postawienie trafnej diagnozy i rozpoczęcie leczenia. 

Produkt bez glutenu zwykle nie może być smaczny – mit

Produkt bezglutenowy wcale nie musi być niesmaczny. Wiele pokarmów z przekreślonym kłosem smakuje nieco inaczej, niż ich odpowiedniki z glutenem w składzie. Nie oznacza to jednak, iż mają gorsze walory smakowe. W opinii wielu osób z celiakią i nietolerancją glutenu, makarony, mąki i chleby bezglutenowe są smaczne. Zresztą upodobania kulinarne są bardzo indywidualną kwestią.

Gluten występuje tylko w pieczywie – mit

Gluten występuje naturalnie w pieczywie, ale też wielu innych produktach spożywczych na bazie pszenicy i różnych jej odmianach. Znajdziemy ten składnik np. ciastkach, ciastach, drożdżówkach, spodzie do pizzy, mąkach i makaronach. Co więcej, wielu producentów żywności dodaje gluten do wędlin, konserw rybnych i mięsnych. Gluten jako dodatek może też znaleźć się w musztardzie, ketchupie, serkach topionych, jogurtach owocowych i wielu innych produktach dostępnych na półkach w supermarkecie. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet przed zakupem danego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.