Zupa buraczkowa na żeberkach z ziemniakami

Zupa buraczkowa na żeberkach z ziemniakami

Bogactwo wartości odżywczych i walory smakowe świeżych buraczków to wystarczające powody, aby nauczyć się jak ugotować zupę buraczkową, która smakuje wyśmienicie nie tylko w sezonie na młode buraki. Dużą popularnością cieszy się, zwłaszcza zupa buraczkowa na kurczaku, chętnie gotowana jest także zupa buraczkowa na mięsie wieprzowym lub wołowym z kością. W dalszej części wpisu znajdziesz opis, jak powstaje zupa buraczkowa na żeberkach z ziemniakami, która stanowi pyszne danie jednogarnkowe.

Jak ugotować zupę buraczkową?

Od rodzaju mięsa użytego do gotowania zależy, ile czasu gotować zupę buraczaną, żeby bulion nabrał odpowiedniej intensywności. Najkrócej będzie gotowała się zupa buraczkowa na kurczaku, bo około 1,5 godziny. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą i zdrową zupę buraczaną, która zachowa piękny kolor. W wersji wegetariańskiej wystarczy bulion warzywny, jednak bardziej pożywna jest zupa buraczkowa na mięsie, która śmiało może stanowić sycący posiłek. Często zdarza się, że np. po niedzielnym obiedzie zostaje rosół, może on posłużyć nam jako baza do gotowania zupy buraczanej, wówczas nowy obiad powstaje w szybszym tempie. Jest to kwestia ugotowania buraczków.

Odpowiedź na pytanie dotyczące kwestii, jak długo buraki powinny się gotować w zupie, zależy od:

  • użycia młodych buraczków lub starszych buraków
  • stopnia rozdrobnienia (gruba kostka, plastry, tarka o grubych oczkach).

Im drobniej pokroimy buraki do zupy buraczkowej, tym szybciej się ugotują. Czas gotowania młodych buraczków jest krótszy niż w przypadku starszych. Buraki zachowają piękny kolor, jeśli podczas gotowania zostaną zakwaszone sokiem z cytryny lub octem, wówczas się nie odbarwiają. Ważna jest także temperatura, w jakiej gotuje się zupę buraczaną, zaleca się niewielki płomień.

Podstawowe przyprawy, które stosuje się do zupy buraczkowej to m.in.:

  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ząbki czosnku.
jak ugotować zupę buraczkową

Chcąc uzyskać niebanalny smak zupy buraczkowej, możemy dodać kilka rozgniecionych suszonych grzybów, np. borowików czy podgrzybków. Na koniec zupę w talerzu warto udekorować koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa buraczkowa na żeberkach z ziemniakami

Tradycyjna domowa zupa buraczkowa na żeberkach z ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Dowiedz się, jakie proporcje składników będą optymalne i jak zrobić zupę buraczaną, żeby urzekła najbliższych smakiem i aromatem. Ziemniaki można również dodawać do zupy krupnik, a jak ugotować dobry krupnik? Poniżej sprawdzony przepis na ok. 3 litry esencjonalnej zupy. Do garnka dodajemy:

  • wodę (3 l)
  • umytą i pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, cebula lub por)
  • podzielone żeberka (ok. 600 g).

Ile czasu gotować zupę buraczkową na żeberkach?

Całość gotujemy około godziny, jeśli podczas gotowania zbierają się szumowiny możemy je wyłowić. Następnie dodajemy obrane, pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach, buraki (800 g) i gotujemy do miękkości. Na ok. 20 – 25 minut przed końcem gotowania, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę (400 g). Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić stopień ugotowania warzyw i mięsa. Na koniec możemy zabielić zupę buraczaną 3 łyżkami lekko przestudzonej śmietany 18%, którą wlewamy po wcześniejszym zahartowaniu w małej objętości gorącej zupy. Jeśli lubimy gęstszą konsystencję, opcjonalnie możemy użyć także łyżki mąki. W niektórych rejonach ziemniaki do zupy buraczkowej gotuje się osobno i podaje z okrasą z boczku, słoniny lub cebuli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.