Mielenie kawy Thermomix

kawa przed zmieleniem w Thermomix

Proces mielenia ziaren kawy i sztuka jej parzenia to dla prawdziwych kawoszy obiekty wielu eksperymentów. Do wyboru jest coraz więcej typów urządzeń, które umożliwiają przygotowanie doskonałej kawy, jednym z nich jest Thermomix, który może posłużyć jako młynek do kawy. W poniższym wpisie poruszony zostanie temat, jakim jest mielenie kawy Thermomix, która będzie nadawać się zarówno do parzenia w filiżance, jak i w ciśnieniowym ekspresie kolbowym. Każdy z nas często pije kawę i do tego zajada rewelacyjne śniadanie, jeżeli szukasz pomysłu co zrobić na śniadanie, to na jak-dlugo.pl znajdziesz to czego szukasz.

Posiadając w domu urządzenie Thermomix, nie musisz się głowić jak zmielić kawę bez młynka, świeżo zmielone w nim ziarna zapewniają bowiem niepowtarzalny smak i aromat porannej kawie. Czytaj dalej, jeśli chcesz wiedzieć, jak długo powinno się mielić kawę. Niektórzy przed zmieleniem ziaren zalecają ich delikatne prażenie w thermomix przez 3 min./ 60 st. C/ obroty wsteczne 1, co pozwala wydobyć głębię aromatu.

Używanie ekspresu kolbowego:

W przypadku użycia ekspresu kolbowego bardzo ważny jest stopień zmielenia kawy, gdyż zbyt drobno zmielone ziarna mogą zapychać ekspres ciśnieniowy. Poniżej opisano jak powinno przebiegać mielenie kawy do ekspresu kolbowego Thermomix, aby wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Do naczynia miksującego należy wsypać niewielką porcję ziaren kawy ok. 250 g i nałożyć miarkę. Bardzo ważne jest ustawienie obrotów na poziomie 9, odpowiedź na pytanie, ile czasu mielić ziarna kawy to ok. 30 sek. Przy pomocy kopystki możemy wymieszać kawę i sprawdzić grubość zmielenia kawy.

kawa po zmieleniu

Kawa Thermomix

Użytkownicy kuchennego urządzenia wielofunkcyjnego thermomix, mają do dyspozycji szeroki wachlarz możliwości także w kwestii przygotowania oryginalnej kawy, np. delikatne cappuccino z mleczną pianką czy likierem amaretto. Jeśli jesteś zainteresowany jak smakuje kawa thermomix, koniecznie przeczytaj do końca. Kluczem jest sprawdzony przepis na konkretną formę tego pobudzającego napoju. Poniżej znajdziesz opis, jak zrobić klasyczną kawę parzoną w thermomixie ze wskazówkami ile czasu powinny trwać poszczególne etapy przygotowania.

Porcja na 2 małe filiżanki kawy to:

  • 3 łyżki ziaren
  • 250 ml gorącej wody.

Do suchego naczynia thermomix wsypujemy ziarna kawy i podgrzewamy 3 min./ 60 st. C/ obroty wsteczne 1. Następnie mielimy na obrotach 9 przez 30 sek. po czym dolewamy gorącą wodę i parzymy w 90 st. C /7 min./ obr. 2. Warto odczekać minutę, aby fusy opadły, wówczas delikatnie przelewamy kawę do filiżanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *